آشنایی با قوانین ایمنی و بهداشت محیط کار

ایمنی و بهداشت محیط کار

هدف از رعایت ایمنی در محیط کار، محافظت از کارکنان در حین کارکردن است. ولی ایمنی و بهداشت محیط کار، از طریق سیستم مدیریت فعال و رعایت برخی از نکات امکانپذیر خواهد بود. بنابراین نمی‌توان این دو اصول را با استفاده از مقررات اجباری یا توسط یک فرد و به تنهایی برآورده کرد.

به عقیده کارشناسان، برنامه‌های ایمنی محیط کار بایستی دارای فعالیت‌های ایمنی و بهداشتی باشند و هر یک از افراد نقش و وظیفه‌ای را بر عهده بگیرند. همچنین تعهد مدیریتی یکی از عوامل مؤثر در پیشبرد بهتر ایمنی و بهداشت است. در این مقاله قصد داریم به نکات مهم در زمینه بهداشت محیط کار، ایمنی آن و مطالب مربوط به آن بپردازیم.

منظور از ایمنی و بهداشت محیط کار چیست؟

ایمنی و بهداشت محیط کار، جهت پیشگیری از آسیب دیدن کارکنان و محافظت از آن‌ها است. پس هدف از اجرای این قوانین، فراهم کردن محیطی امن و ایمن برای فعالیت کارکنان است بدون اینکه نگرانی در زمینه ایجاد حوادث وجود داشته باشد. بنابراین اگر ایمنی و بهداشت در محیط صنعتی رعایت نشود، هیچ کس حاضر به فعالیت در آن مکان نخواهد شد.

بهداشت محیط کار

حقوق اساسی بهداشت و ایمنی در محیط کار

واژه HSE در صنعت با عنوان بهداشت و ایمنی در محیط کار شناخته می‌شود. این واژه مخفف سه کلمه بهداشت، ایمنی و محیط زیست است که شامل حقوق اساسی ایمنی و بهداشت محیط کار می‌شود. پس قوانین ایمنی و بهداشت محیط کار بر اساس این سه حقوق، تدوین می‌گردد و از این طریق، سلامت نیرو‌های کار افزایش پیدا می‌کند. پیشنهاد می شود درباره راهنمای سایز کفش بخوانید.

نحوه مدیریت بهداشت و ایمنی در محل کار

برای رعایت ایمنی و بهداشت محیط کار، به یک خط مشی نیاز است تا بتوان به این اهداف در مجموعه‌های صنعتی و غیر صنعتی رسید. سه رویکرد مهم در این زمینه، شامل موارد زیر می‌شود:

●رویکرد سازمانی: طراحی شغل، طراحی و پیاده‌سازی خط مشی‌های ایمنی و به کار بردن کمیته‌های ایمنی در این رویکرد جای می‌گیرند.

●رویکرد مهندسی: این رویکرد شامل طراحی تجهیزات و لوازم کار، بررسی تجهیزات و استفاده از اصول ارگونومی می‌شود.

●رویکرد فردی: تقویت نگرش و انگیزه ایمنی، آموزش دادن مسائل ایمنی به افراد و جوایز ایمنی از طریق برنامه‌های حمایتی از جمله موارد رویکرد فردی است.

  ۱۰ ویژگی و مشخصات کفش ایمنی و پوتین کار استاندارد و مناسب

مسئول ایمنی در محیط کار، چه کسی است؟

کارفرما اولین فردی است که وظیفه فراهم نمودن شرایط ایمنی و بهداشت محیط کار را بر عهده دارد. وی با ایجاد تجهیزات و شرایط اولیه، ایمنی و امنیت را در محیط کار به وجود می‌آورد. پس از کارفرما، افسر ایمنی شرایط کارکنان را بررسی کرده و اجازه کار را صادر می‌کند. علاوه بر این، زمان کار نیز تمامی شرایط را زیر نظر دارد و در صورت ایجاد مشکل، می‌تواند دستور توقف کار را صادر نماید. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره بهترین روغن برای کفش چرم را بخوانید.

قوانین ایمنی عمومی در محیط کار

۴ قانون ایمنی محیط کار شامل موارد زیر می‌شود:

  1. ر‌هایی و درامان بودن از خطرات
  2. به وجود آوردن شرایط امن از طریق رعایت اصول و مقررات
  3. ر‌هایی از ایجاد شرایط خطرناک
  4. محافظت از نیروی انسانی و تجهیزات

قوانین ایمنی و بهداشت محیط کار

نکات مهم در خصوص بهداشت و ایمنی محیط کار

در ذیل به بیان نکات مهم در زمینه ایمنی و بهداشت محیط کار می‌پردازیم:

●از ایجاد لغزش و سقوط جلوگیری کنید. برای جلوگیری از لغزش و سقوط، رعایت موارد زیر الزامی است:

  • ارائه گزارش و پاک کردن قطره‌ها و چکه‌ها
  • به کار بردن قطره گیر و محافظ
  • نصب نمودن آینه و علائم هشدار در نقاط کور
  • تعمیر و تعویض کف‌پوش فرسوده

●مانع ایجاد آتش‌سوزی شوید. برای جلوگیری از ایجاد آتش سوزی، رعایت ایمنی و بهداشت محیط کار الزامی است. پس باید از قرار دادن مواد اشتعال‌زا در محیط خودداری کنید.

●سطح گرد و غبار را کنترل کنید. گرد و غبار در محیط کار، مزاحمت‌ها و خطرات بسیاری را برای کارکنان، به وجود می‌آورد.

●مانع ریختن مواد بر روی زمین شوید. برای رعایت اصول بهداشت و ایمنی محیط کار، اجازه ریختن مواد بر روی زمین را ندهید. همچنین می‌توانید از کفی و کف‌پوش‌های مناسب استفاده کنید.

●از ریختن اشیاء بر روی زمین، اجتناب نمایید. ریختن وسایلی مانند میخ، ریل و… بر روی زمین، سبب ایجاد شرایط مخاطره‌آمیز برای افراد می‌شود.

●بهداشت و بی‌نظمی در دو نقطه مقابل هم قرار دارند. یکی از قوانین و اصول بهداشت و ایمنی در محل کار، رعایت نظم و تمیزی محیط است.

  معرفی انواع کفش ایمنی (فواید + معایب کفش ایمنی کار چیست؟)

●انبار کردن درست وسایل و مواد، از اصول ایمنی و بهداشتی است. به طور مثال، انبار کردن مواد اشتعال‌زا به شکل نادرست، سبب ایجاد مشکل برای افراد حاضر در آن محیط می‌شود.

●قبل از شروع کار، از وسایل و تجهیزات ایمنی استفاده کنید. ابزار‌های ایمنی شخصی شامل کلاه و کفش ایمنی، دستکش، عینک ایمنی، لباس ایمنی، ماسک و شیلد در صورت نیاز است. همچنین تمیزی و سالم بودن این تجهیزات نیز بسیار مهم بوده و بایستی به طور مداوم، مورد بررسی قرار گیرند.

●آموزش کارکنان در زمینه ایمنی و بهداشت، از موارد مهمی است که موجب ایجاد بهتر امنیت در محل کار می‌شود.

●تفکر و داشتن برنامه طولانی مدت، از دیگر مواردی است که سبب موفقیت در اجرای بهداشت و ایمنی محیط می‌شود. برنامه‌های ایمنی محل کار، موضوع یکباره‌ای نیست که بتوان به صورت اضطراری برای آن برنامه ریخت. از این رو، لازم است که با تحقیقات پیش رفت. برنامه‌های طولانی مدت در زمینه بهداشت و ایمنی، بایستی شامل همه جوانب ایمنی کار بوده و به شرایط موجود توجه کند.

با توجه به این نکات، تحقق و رسیدن به امر بهداشت و ایمنی محیط میسر می‌شود.

ایمنی در محیط کار

نتیجه‌گیری

برای در امان ماندن از خطرات جسمی در زمان کار، رعایت اصول ایمنی و بهداشت محیط کار اهمیت بسیاری دارد. به همین دلیل، سازمان‌های زیادی اقدام به تعیین قوانینی جهت رعایت ایمنی و بهداشت نموده‌اند.

در صورتیکه بهداشت کار رعایت نشود، اجازه کار به افراد داده نمی‌شود. پس رعایت بهداشت و ایمنی، از موارد لازم برای شروع به کار است. بنابراین اگر یک محیط صنعتی یا اداری موفق به کسب مجوز‌های لازم برای شروع کار نشود، بخش ایمنی و بهداشت از کار کردن افراد در آن محیط ممانعت می‌کنند.

  انواع زیره کفش ایمنی و ویژگی آن ها ؛ بهترین زیره کفش چیست؟

در این مقاله سعی نمودیم مطالب مفیدی در خصوص اصول و قوانین بهداشت و ایمنی محل کار به شما عزیزان ارائه دهیم. امیدواریم که اطلاعات کافی در این خصوص را کسب کرده و به نکات مذکور توجه نموده باشید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *